Vi er alle skapt i Guds bilde

Ukategorisert

Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem 1 mos 1.27


 

Salama tompoko

Hvorfor ser vi så annerledes på de som er fra andre land? Og hvorfor ser de så annerledes på oss?

Når vi går rundt i gatene på Madagaskar blir vi midtpunktet med en gang. Det er lange blikk, mange kommentarer, plystring og andre lyder bare på vei til markedet. Når vi går på markedet for å kjøpe mat eller andre ting setter de alltid opp prisen til «hviting-priser», eller «vasa-pris», og vi må jobbe hardt for å få prisene ned til akseptabel pris. Et annet eksempel er at alle snakker fransk til oss med en gang. Siden Madagaskar var fransk koloni tror en stor del av befolkningen at alle hvite er franske. Ofte gir de ikke opp på å snakke fransk til oss heller.

Noen ganger her i Madagaskar føles det som om gasserne er nedverdig mot seg selv ved å sette oss høyere enn seg selv. På butikken f.eks. trenger ikke vi å legge fra oss sekkene på et låst rom, og vi får gå fremst i køen i bankene, og noen ganger vi blir sett på som ”trygge”/pålitelige av enkelte gassere. Og alt dette bare på grunn av en etnisk opprinnelse, og hudfarge.

Når vi går rundt på Madagaskar tenker vi at alle hvite er ”trygge”, vi kan stoppe og snakke med alle med samme hudfarge og tenke at de automatisk er ”tryggere” enn de andre rundt oss. Når vi ser gassere med skitne klær på gaten tenker vi at de er fattige og vi syntes synd på dem, men når vi ser hvite teker vi med en gang at de har mye penger og enten er turstier, eller lever i overflod.

Allerede i første mosebok står det at mennesket er skapt i Guds bilde. Og det betyr alle mennesker, for alle stammer fra Adam og Eva. Dette tror jeg kristne over hele verden er enige i; at vi er skapt og elsket av Gud. Hvorfor skal vi da se så ulikt på hverandre?

Tendenser som dette som jeg har sett her på Madagaskar tror jeg også finnes i Norge. Det er kanskje ikke så tydelig som det er her, men om du er oppmerksom tror jeg du kjenner det inni deg selv og kan se det på andre.

Franskmennene har gitt et sterkt inntrykk på det gassiske folk og landet, som fremdeles preger dem.

Franskmennene sa at gassere ikke var verdt noe, og mange gassere tenker fremdeles sånn. Derfor tenker mange nedverdigende på seg selv. Og kan derfor når de møter hvite, tenke de at vi er som franskmennene under kolonitiden.

Tahi´n Andriamanitra

Fiarahabana, Rebekka

 

DSC00448

 


 

(Dette blogginnlegget er et produkt fra en samtale mellom meg og en tidligere gassisk hald-student, og er derfor ikke harde fakta men tanker og synsinger)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s